Ridning på kvartslinjen
Ridning på kvartslinjen Att rida på kvartslinjen är ett utmärkt sätt att träna rakriktning. Det ger också ett kvitto på om hästen spårar och är liksidig.
– Ridning på kvartslinjen är inte så märkvärdigt i sig, det är som att rida på diagonal linjen eller vilken linje som helst. Det är en rak linje precis som medellinjen.
– Kvartslinjen är den linje som är mellan medellinjen och långsidan, om man delar banan i fyra längder. Om man tänker sig att man vänder halvt igenom så vänder man in på mitten, det vill säga på halva kortsidan. En kvartslinje är hälften av denna.
– Vi vill att hästen skall förhålla sig till en viss linje, oavsett om det är en volt eller rak linje. Den skall spåra på den linjen. Att hästen spårar är en värdemätare på om den är balanserad och mellan ryttarens hjälper. Ofta vill hästen gå med sitt svaga bakben utanför sin kropp och med mer vikt på den starka sidans bakben. Då gäller det att få framdelen i bakbenens spår under framåtridning så att man på så sätt försöker få hästen att kliva mer inunder sig med den svaga sidans bakben.
– Hästen måste vara mellan skänklarna i ärlig bjudning för att linjen skall bli rak. Det kräver att hästen måste balansera upp sig själv på bakdelen.
– Man kan variera att rida rakt fram på kvartslinjen och ställa inåt, rakställa och ställa utåt med hästen kvar på linjen i bakbenens spår. Det gör man för att få hästen mer känslig i munnen, få kontroll på nacken och för att ryttaren skall kunna kontrollera sina samverkande hjälper.
– Att rida på kvartslinjen kan man göra i alla gångarter. Man börjar i skritt, fortsätter i trav och har man en tillräckligt balanserad häst kan man göra det i galopp också.
– När det fungerar i alla gångarterna kan man växla mellan dessa och göra övergångarna på linjerna. Det har med hästens rakriktning att göra. Ju större krav, desto tydligare blir oliksidigheten. I övergångarna begär man korta moment av samling. Det krävs ingen särskild utbildningsnivå för att börja träna på kvartslinjen.