Hjälp med att reda ut olika begrepp
Fick ett brev som löd;
Hej!
Vad kul med ny “egen” domän, och ett lyft i designen! Och tack för en superbra blogg! Jag har några frågor om form som jag skulle vilja få klarhet i. Jag har googlat mycket på dessa frågor men får aldrig något tydligt svar. Ibland tycker jag det känns som att duktiga ryttare inte vill lära ut vissa saker till mindre duktiga ryttare? Nåja.
Jag har egentligen aldrig fått förklarat för mig hur man får hästen att “gå på tygeln” och inte heller “i form”. Som jag har förstått det så är det två olika saker? Varav en bara är att hästens nacke böjs och en är att hela kroppen jobbar bakifrån (böjd nacke, höjd rygg, bakbenen under sig).
Då undrar jag:
1. Är det någon mening med att hästen “går på tygeln” och alltså inte bär sig själv, utan bara böjer nacken?
2. Hur får man hästen att jobba bakifrån?
3. Betyder en “hög form” att hästen höjer OCH böjer på huvudet och blir det då automatiskt så att den jobbar bakifrån med benen?
4. Varför ska hästen jobba bakifrån? Jag vet att hästens rörelse i grunden kommer bakifrån men jag undrar om den ALLTID ska göra det helst, eller ska den bara göra det ibland, som en stärkande och samlande övning?
Vore jättesnällt om du kunde hjälpa mig att reda ut detta! Känns som att många har olika åsikter i ämnet (?) men känns som att du har så stor kunskap och vettiga åsikter om det mesta så det skulle vara kul att höra vad du säger! 🙂
Mvh / En än så länge “mindre duktigare” ryttare
Tack! Har haft domänen ryttarcoach.se i massor med år men där har alltid min hemsida legat. Kändes lite dumt att ha en separat blogg och en separat hemsida så det blev att kombinera båda! 🙂 Förstår din känsla, tyvärr finns det alltid människor som inte är villiga att dela med sig, ofta grundar det sig i okunskap, att man själv inte kan förklara.
Men nu ska jag göra mitt bästa!
Att hästen går i form eller på tygeln är i grund och botten samma sak men tyvärr har dålig ridning gjort att folk inte koncentrerar sig på att rida hela hästen i balans utan koncentrerar sig bara på att den ska kröka på nacken. Detta har skapat hästar som lär sig att “knäppa av” pga ryttaren inte kan rida ihop dem. Om man bara tittar på huvud/nacke/hals så ser det ut som om hästen går i form eller på tygeln men tittar man både hästens kropp och hur den trampar under sig så ser man att så inte är fallet. Så egentligen är dessa två samma sak, men en häst kan gå på tygeln utan att gå i rätt form men aldrig gå i form utan att faktiskt gå i form.
1. Nej det finns ingen som helst mening med detta. Det ända är väl att det ser “snyggt” ut för ett otränat öga.
2. Man får hästen att jobba bakifrån genom att värma upp mycket samt göra mycket gymnastiska övningar som får hästen att mjukna och bli elastisk. Exempel på övningar är tempoväxlingar (öka och minska tempot), igångsättningar och avsaktningar dvs att ändra gångart. Du hittar flera olika övningar här på bloggen under Träningstips tex att rida i trav, sakta av till skritt och skritta bara 10 steg för att sedan komma fram i trav igen. Galoppfattningar är jättebra för att få hästen att jobba bakifrån. Övningar som skänkelvikning, öppna och sluta har också en del effekt. Gymnastikhoppning och cavaletti är också bra arbete. Sist men framför allt inte minst handlar det om sitsen hos ryttaren. Att ryttaren hjälper hästen och själv försöker hitta känslan av att rida hästen i uppförsbacke.
3. Om en häst går i hög form betyder det att han samtidigt böjer på huvudet men det betyder inte att hästen automatiskt jobbar bakifrån. På första bilden kan du se en häst i lång och låg form, detta används hos unghästar eller vid uppvärmning/nedvarvning. På andra bilden ser du en häst som går i normal form, där de flesta hästar ska/borde arbeta. På den tredje bilden ser du en hög form, de enda hästar som går i denna form är dressyrhästar på elitnivå. Ingen annan häst ska/kan gå i denna form. En bra ryttare kan rida sin häst i vilken form han eller hon vill och även om ryttaren i fråga höjer formen så kommer hästen aldrig att gå i den höga form som dressyrhästar på elitnivå går i.
4. Hästen i grunden bär ca 70 % av sin vikt på frambenen och egentligen så är hästen är felskapad då den har smala ben med mindre muskler fram medan de har enorma ben och muskler baktill. Det vanligaste problemet hos våra ridhästar är att de blir utdömda för hältor/förslitningsskador fram, vilket de får av vår dåliga ridning. Hästen är inte skapad att bära en människa så när vi kommer upp på hästens rygg så måste vi hjälpa till att flytta över hästens vikt till bakbenen. Hästen ska ALLTID jobba bakifrån, spelar ingen roll vilken gren man håller på med. För hopphästen måste styrkan komma bakifrån för att hästen ska kunna stampa ifrån så att den kommer över hindret, för dressyrhästen måste vikten vara på baken för att kunna på påskjut, lätthet och stora gångarter, hos distanshästen måste också vikten ligga bak för att klara av att ha styrkan att röra sig över långa sträckor och hos westernhästen måste vikten ligga bak för att kunna göra tex sliding stopps (där de tvärnitar och i stort sett sätter sig på rumpan) eller spins (snurar runt sin bak).
Hoppas du har fått svar på dina frågor nu. Är det något mer du undrar eller vill förtydliga så bara hojta till!
2 Comments
Fråganden
Tusen tack för svar!! Jättebra förklarat. Undrar en till sak bara, hur vet man att hästen jobbar med bakbenen då. Om man tittar på kanske det är lättare att se men om man sitter på. Jag vet att det ska kännas som att hästen bär en och att ryggen skjuts upp. Men är det en så markant skillnad att man verkligen känner det direkt?
Lovisa
hej jag har blivit intresserad av dressyr nu på sista tiden och jag har gått på ridskola i ungefär 5 år men går inte kvar på ridskolan nu,men istället så har jag en sköthäst,jag fick aldrig veta hur man får hästen “i form” och jag vill gärna lära mig det för att sen kunna bli bättre.om du har några instruktioner eller tips så vill jag gärna lära mig.jag är 13 år och väldigt intresserad, MVH Lovisa:)