Uppläggning av träningsprogram!
Fick ett brev som löd;
“Jag har en isiskille som blir 6 år nu i aug (04). Han är inte “töltsatt” Jag köpte honom i februari i år och jag vet inte hur mkt inriden han egentligen är men han är riden två omgångar hösten 07 och sen igen hösten 08. Han var hingst fram till april 08. Vet som sagt inte hur mkt det blev gjort med honom han var iväg första omgången på inridning men var tydligen inte så hanterbar då så dom kom aldrig utanför en korall. Och andra omgången så var han hemma hos förra ägarna och då red dom bara på en grusplan men gjorde inte så mkt med honom. Så han hade aldrig varit ute i skogen innan. Han vilade sen vintern och när jag tog hem honom i feb så skulle jag börja sätta igång honom och fortsätta med honom. Promenerade och tömkörde mest. Var ut i skog och mark från början utan problem. Har inte haft några hanteringsproblem med honom.
hur som
I maj så tog jag ut en fysioteraput för jag hade märkt att allt inte riktigt var som det skulle. Han blev även påflugen av en annan häst som skulle slåss med honom så det gjorde det han redan hade lite värre. Han hade ont i Hals, upp från frambenen (han hade hemska hovar som var boven där) rygg, rumpa. Så sen slutet på maj fram till slutet på juni var det bara promenader och tömkörning i skritt som gällde. Från slutet på juni så blev det in med uppsuttna skrittrundor och sen från igår så var det dags att börja med lite trav och så igen. Den 30 är det dags för hans 4 behandling. Han är som en helt annan häst nu.
Men:
Nu ville jag ha lite tips och råd hur jag ska gå vidare med allt detta i bagaget.
Han har en stark travare och har inte självmant visat någon tölt (men förståligt med allt de onda han hade i kroppen.)
Han är passtakig i skritt och ibland även i traven men de blir bättre när han mjukat upp sig. Men det finns där.
Galoppen det lilla jag hunnit med av den kände jag i våras var hans starkaste gångart.
Hans underhals visar ju upp att han inte är riden med någon överlinje och den försöker vi ju hitta och stärka.
Hur tycker du jag ska lägga upp:
igångsättandet nu med trav, galopp? Han har som skrivet innan hållts igång i skritt hela tiden.
För att bygga upp hans muskler och stärka honom och hans grundgångarter och för att så småning om försöka hitta tölten?”
Svar;
Hej!
Skönt att ni har kommit igenom alla bekymmer och att han är som du säger “en nya häst”! Mitt råd är att börja träna honom ofta men korta stunder, dvs kvalitativ träning i kanske 20 minuter plus uppvärmning och nedvarvning.
Gör mkt lösgörande övningar så att du stärker överlinjen, får honom att arbeta rätt och gör han det bygger han ryggmuskler samt avslastar frambenen.
Lösgörande övningar är tex skänkelvikningar, öppna, sluta, framdelsvändningar, bakdelsvändningar etc. Nu förstår jag att ni kanske inte har kommit så långt som att kunna rida öppna på en hel långsida utan rid lite skänkelvikningar tex från och till spåret eller från sida till sida på vägen när du rider ut, ni avgör själva svårighetsgraden. Rid på en volt och flytta ut rumpan några steg, rid vanligt på volten och flytta rumpan igen. Testa dig själv och “lek lite”, kan du hålla framdelen på spåret men bakdelen innanför eller tvärtom? Kan du placera både framdelen och bakdelen var du vill? Alla dessa övningar görs företrädesvis i skritt men flytta bakdelen på en volt kan du senare även göra i trav. Använd samma tänk på hans hals, kan du placera och böja samt ställa hans huvud/hals och placera det var du vill? (Nu gäller det att släppa lite på den korrekta handställningen och våga bredda händerna och leda/visa vägen!) Kan du tex på en volt ställa honom mer än vanligt innåt men att han ändå går kvar på voltspåret? Det är gymnastik! Här gäller det till att få igång rörligheten i kroppen, få honom att bli mjuk så att han kan söka sig framåt nedåt samt stretcha ut överlinjen. Att han blir följsam så att du kan rida på tyglar som är som sytråd.
På ridbanan skulle jag stärka honom i skritt och trav först och främst. Redan när du skrittar fram på långa tyglar rid alla möjliga vägar och kringelikrokar samt led med tyglarna så att han följer din hand och lösgör sig. Rid sedan mycket volter, kringelikrokar, 8:volter, serpentiner, byt varv etc i både skritt och trav. Träna på att öka och minska tempot samt igångsättningar och avsaktningar. Trava tex bara några steg och sakta av till skritt, skritta några steg och sedan upp i trav igen. Tänk bara på att det är riktigt jobbigt för hästen och mjölksyran kommer fort! Ryggningar är också bra för överlinjen då hästen måste få under sig bakdelen.
Detta skulle jag göra 4-5 dagar i veckan så kommer du se resultat fort! De andra 2-3 dagarna rider du ut och kan träna samma sak igentligen. Har du backar där du rider ut? Isåfall skulle jag galoppera upp för dessa och sedan skritta nedför. När du skrittar nedför så samla ihop din häst och öka drivningen så borde tölten komma väldigt lätt. Skulle han även bli väldigt laddad när du rider ute kan du samla och öka drivningen så borde tölten vara nära till hans där med. OBS denna tölt är mycket långsam och inte någon tölt i friskt tempo! Utan här stärker du musklerna och takten och lägger grunden på töltträningen.
Men till att börja med innan din häst har fått styrkan så skulle jag hålla galopp och tölt till ridningen ute. Och viktigast av allt, glöm inte att ha roligt!
Håller tummarna för er! Lycka till!
4 Comments
Sätilaryttaren Emma - stolt varmblodsägare :D
>Jag är med i en tävling och hade blivit jätte glad om du vill rösta på mig och min häst 🙂
Vi är nr3 🙂
http://hastbloggeen.blogg.se/2010/august/roligaste-uttryck-2.html
Jag har även en tävling på bloggen "värsta/pinsammaste bilden" heter den och just nu är det dressyr som temat:
http://satilaryttaren.blogg.se/2010/august/pinsamma-ridbilder.html
Hade varit kul om du vill vara med 🙂
Tack 🙂
Emily
>Tack så mkt Camilla!
//Emily och "Blidde"
Jenny
>För min dela hade jag tyckte det hade varit svårt att avgöra vad som skulle göras med hästen, men håller nog med om det du säger i mångt och mycket. Dock skulle jag inte ridit så mycket på ridbanan på en så ung häst utan gett mig ut i skog och mark istället. Mjuka upp hästen kan man göra ute också, speciellt på en unghäst där framåtbjudningen är prio 1.
Med en här som är stark i traven men blir passig i skritten och fyrtaktig i traven ibland så skulle jag vilja påstå att tölten inte är långt borta. Jag skulle inte börja i nerförbacke, speciellt inte om han går med högt huvud. I nerförbacke trillar bara manken ner ännu mer. Skulle jag jobbat i någon sluttning alls skulle det varit i uppförbacke, men det bästa är nog ändå att lugnt och sakta, korta sträckor rullar fram i tölt på plan väg. Gärna på vägen hem där hästen har lite naturlig framåtbjudning.
Det är några av mina tips iaf 🙂
Camilla Prager
>Jenny – jag håller med dig, dock har många ryttare lättare att få till en korrekt ridning på en ridbana än ute i skogen därför kan det vara lättare att bygga upp träningen och hästens muskler på detta sätt. Gör man det bara roligt så behöver detta inte påverka hästens framåtbjudning negativt alls och det utesluter inte att man kan rida ut efter ett de föreslagna korta ridpassen.
Min åsikt ang tölten är att leka fram den och det gör du enkelt i nedförsbackar. Jag var kanske inte tydlig med det, men jag menar inte branta backar utan svaga nedförsbackar eller sluttningar som du skrev och det behöver inte vara så att hästen går med huvudet högt utan här fortsätter du arbeta med samma saker från ridbanan. I branta backar ja då går hästar gärna med huvudet högt. Jag struntar helt i takten i början utan är bara ute efter att hitta tölten och jag tror inte heller den är långt borta. Sedan är det ju såhär med träningsprogram, att de hela tiden ska förändras och förbättras allt eftersom häst och ryttare utvecklas, inget är skrivet i sten! Man kan inte arbeta med ALLT samtidigt (spelar ingen roll om hästen är 6 år eller 16 år) och då måste man välja ut det viktigaste att arbeta med just nu, om några veckor en månad är det dags att se om man ska prioritera andra saker att fortsätta jobba med 😉